Vad är eskatologi?

Eskatologi enligt Wikipedia

Eskatologi är läran om de yttersta tingen, inom kristendomens teologi i princip detsamma som förutsägelser om apokalypsen, dvs. Jesu återkomst och världens undergång. Även andra religioner har eskatologiska inslag.

Den kristna eskatologin
Inom kristendomen utgår de flesta eskatologiska resonemang från Uppenbarelseboken i Nya Testamentet samt ur Daniels boken i Gamla Testamentet. I dessa beskrivs världens undergång och sådana saker som Vilddjurets tal.

Kristna rörelser ägnar sig i varierande grad åt eskatologi. Fenomenet är utmärkande för Jehovas vittnen och Mormonerna, liksom för stora delar av pingströrelsen och andra frikyrkor.

Asatrons eskatologi
Inom asatrons eskatologi kommer världens undergång att föregås av en lång vinter, fimbulvintern, skeppet Nagelfar kommer att siktas ute till havs och Fenrisulven slipper lös. Midgårdsormen släpper greppet om sin svansspets och tar sig upp på land. Världens undergång som sker efter detta kallas Ragnarök.

Kristen Eskatologi ur bloggägarens synvinkel

För att vidareutveckla den eskatologiska synsättet, tillhör Daniels bok i Gamla Testamentet tillsammans med Uppenbarelseboken i Nya Testamentet två ”grundstenar” för att kunna tolka det eskatologiska skeendet.

Ändens tid liknas många gånger med en havande kvinna som snart skall föda. Det skall vara födslovärkar (vedermödan) innan förlossningen (Jesu dom över världen och det kommande tusenårsriket). På -70 och del av -80 talet predikades det mycket svavel osande om Jesu återkomst och vad det för med sig, medan mindre förkunnelse visade på det underbara med Jesu återkomst och att Jesus faktiskt skall döma världen från det onda (vem vill se en grov förbrytare få nåd, och sedan fortsätta med sina onda gärningar?). Detta gjorde att många blev rädda och fjärmade sig från allt tal om Jesu återkomst och slängde ut ”barnet med badvattnet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s