Det tredje templet

Tidigare tempelbyggen på tempelberget

Första templet
Första templet byggdes av Kung Salomon byggdes för snart 3000 år sedan (960 f.Kr) och förstördes av Nebukanessars arme 586 f.Kr

tempelberget

Andra templet
Andra templet byggdes 520-516 f.Kr och förstördes av det Romerska imperiet år 70 e.Kr

När det andra templet i Jerusalem förstördes av romarna år 70 e.Kr. tolkades detta som ett gudomligt straff för att judar började att söka sig till den grekiska kulturen, och rabbinerna lärde att när judar åter var mogna skulle Gud låta återuppföra ett nytt tempel som en del av den messianska eran.

Tredje templet
Drömmen om det tredje templet är stark hos ortodoxa judar.

De religiösa Judarna har ända sedan förstörelsen av det andra templet år 70 e.Kr bett till Gud att tillåta ett bygge av ett tredje tempel på Tempelberget. Drömmen och den dagliga bönen om ett tredje tempel är heligt inom judendomen, särskilt den ortodoxa formen.

Profeterna i Gamla Testamentet profeterade att det tredje templet skulle byggas när Messias enligt judisk tro kommer. Både år 361 och 614 e.Kr har återuppbyggnad satts igång, men resultatet har rivits ner av fientliga arméer. Dock har drömmen om ett tredje tempel levt kvar i den Judiska tron.

Hesekiel kapitel 40-47 beskriver ett återuppbyggt tredje tempel på tempelplatsen

Det finns inget i bibeln som lovar att ett tempel skall byggas upp innan Jesus kommer tillbaka, däremot tolkas det som att Tusenårsriket skall startas med ett tempelbygge.

I Sakarja Kap 6 beskrivs att det är Herren som skall bygga det tredje templet.

Se, en man, hans namn är Telningen.Under honom skall det gro, och han skall bygga HERRENS tempel. Ja, det är han som skall bygga HERRENS tempel.  Han skall vinna härlighet och sitta på sin tron och regera………. …….…..Fjärran ifrån skall man komma för att bygga på HERRENS tempel…………………(Sak 6:12,13,15)

I Del 3 ”Herrens högtider” under fliken ”Tidens Tecken” beskrivs Lövhyddohögtiden som  en högtid som infaller under hösten och enligt biblisk tradition så skall Jesus åter börja bygga det tredje templet under denna högtid.

I Nya Testamentet skrivs det förvisso något som kan tolkas som om Gud skall tillåta byggande av det utlovade tredje templet, men frågan är om det är ”vårt eget tempel” som kommer att byggas?

Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram, motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud.  (2Tess2:3-4)

Ready To Rebuild – Pt 1 of 4.wmv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s