Antisemitiska teologer har översatt Nya Testamentet

Antisemitiska Element i Nya Testamentet

Professor Pieter van der Horst studerade klassisk filologi, litteratur och teologi. Han var professor i judiska studier och andra ämnen vid Utrecht universitet.

”Nya Testamentet innehåller vissa antisemitiska passager. Dessa finner man endast i de senaste dokumenten. Huvudexemplet finns i Johannesevangeliet. Detta skrevs efter att uppbrottet mellan kristna och judar inträffade. De antijudiska känslorna genomsyrar hela boken som innehåller den mest antisemitiska versen i Nya Testamentet.”

”Johannes får Jesus att distansera sig själv helt från det judiska folket. Han låter honom tala om judarna, deras lagar och högtider, som om han själv inte längre är en av dem. Det allra värsta är att i en dispyt mellan Jesus och de judiska ledarna får Johannes honom att säga: ‘Ni har djävulen som fader’[i]. I senare kristen litteratur plockas detta uttryck upp.”

Pieter van der Horst

”Denna korta, ödesdigra kommentar har haft en dödlig effekt i över två millennier. Den har kostat tiotusentals judars liv i den senare historian, särskilt på medeltiden. Denna vers togs av kristna judehatare som ett tillstånd att mörda judar. Dessa mördare ansåg att ‘om Jesus sade att judarna har djävulen som fader bör vi utrota dem efter bästa förmåga.’”

”Alla som forskar på Nya Testamentet håller med om att detta inte är Jesus position, utan Johannes. När en religiös grupp bryter sig loss från sin moderreligion måste den skapa sig en ny identitet. Religioners sociologi lär oss att i den första fasen börjar den nya gruppen alltid attackera den gamla religionen skarpt. Den mest effektiva demoniseringen är att kalla judarna för ”barn av djävulen” och att få Jesus själv att säga detta. Tyvärr är dock Johannesevangeliet en av de mest populära böckerna inom kristendomen.”

”De antijudiska texterna i Matteusevangeliet passar in i en bild som inte i sig är antisemitisk. Bara i detta evangeliums berättelse om passionshistorien finner man att Pontius Pilatus, den romerska ledaren av Judéen, säger ‘jag ser inget ont i denna man’. Pilatus tvättar sedan sina händer som ett tecken på en önskan om att inte vilja ha något att göra med Jesus avrättning. Pilatus fru säger: ‘jag drömde om denna man. Rör honom inte, för han är helt oskyldig.’[ii] Allt vi vet från andra källor säger oss att Pilatus var totalt skrupelfri och hänsynslös. Idén om att han skulle rädda en person från dödsstraff för att han ansåg honom vara oskyldig går inte ihop med historian, och det är nästan löjligt.

”Matteus text måste tolkas i hans tids sammanhang, runt 80-talet av det första århundradet. I mitten av 60-talet e.Kr., under kejsaren Nero, hade de första förföljelserna av kristna börjat och dessa efterföljdes senare av fler, mindre förföljelser på lokal nivå. Detta gjorde de kristna rädda.”

”Av politiska skäl ville Matteus gärna att hans skrifter skulle ge romarna intrycket att de kristna inte längre var ett hot mot dem. Om Pilatus, en romersk magistrat med högt anseende, säger om Jesus ‘denna man är helt oskyldig’, antyder detta att romarna inte behöver frukta kristendomen. Detta i sin tur leder till berättelsen om när judarna förment skrek ‘låt hans blod komma över oss’ – vilket innebär ‘vi tar på oss ansvaret för hans död.’ Att föra över ansvaret för Jesus död till det judiska folket går emot det som Matteus säger i de tidigare delarna av hans evangelium i den utsträckning att Jesus vann en enorm popularitet hos massorna, vilket innebär majoriteten av det judiska folket.”

”Det finns också ett isolerat fall av ett antijudiskt utbrott av aposteln Paulus. I ett av hans brev till tessalonikerna, det kristna samfundet i den grekiska staden Thessaloniki, rapporterar han att judarna starkt satt sig emot hans predikan. Paulus bygger upp sin ilska och säger, ‘dessa judar dödade Jesus och profeterna, och av denna anledning förargar de Gud och är mänsklighetens fienden.’[iii]

”Detta är den enda text i Nya Testamentet som säger att judarna är fienden av resten av mänskligheten. Detta motiv härstammar i förkristen hednisk antisemitism, där det förekommer många gånger. Det säger helt emot det Paulus i längden säger om det judiska folket i hans brev till romarna. I tre kapitel – 9, 10 och 11 – målar Paulus upp en mycket mer positiv bild av det judiska folket. Det nämns inget om att de skulle vara mänsklighetens fiende; inte heller förekommer detta i något av Paulus andra brev.”

”I hans senare brev till romarna skrev Paulus: ‘vi kristna borde inse att olivträdet är folket av Israel och vi är bara ympade i detta olivträd. ‘[iv] Hans enda antijudiska utbrott verkar vara ett utbrott från någon som inte alltid kan kontrollera sina känslor. Inte förrän under senare århundraden attackerade kristendomen den judiska religionen så hårt den kunde, bland annat med hjälp av demonisering.”

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s