”…den tid då konungarna plägade draga i fält…” – på våren

”…den tid då konungarna plägade draga i fält…”

För att kasta lite ljus på det mycket spända läge som råder mellan Israel och Hizballah/Syrien/Iran sedan söndagens dödliga attack intill Golanhöjderna måste man nästan vända sig till Bibeln, närmare bestämt 2 Samuelsboken 11: ”Följande år, vid den tid då konungarna plägade draga i fält…” Den tid som bibeltexten syftar på är våren, efter vinterregnen (och snön) men innan det har hunnit bli för varmt. Varken kyla eller hetta lämpar sig för krig.

Även om bibeltexten beskriver en tumregel som gällde för över 3000 år sedan håller den faktiskt än idag, och januari månad är definitivt inte den tid på året då man vill ligga ute i fält. Tidpunkten för söndagens attack (som Israel anklagas för men som man varken har bekräftat eller förnekat att man ligger bakom) bekräftar därför det nästan alla tycks vara överens om, nämligen att ingen av de inblandade parterna i dagsläget är intresserad av en större sammandrabbning. Andra faktorer än vädret spelar naturligtvis en roll i parternas överväganden. Terroristorganisationen Hizballah är djupt involverad i det syriska inbördeskriget och har enligt israeliska beräkningar hittills förlorat uppemot 1000 soldater. Ställningstagandet för Syriens brutale diktator Bashar Assad har gjort Hizballah ännu mer hatad hemma i Libanon, där sporadiska sammandrabbningar med sunnimuslimska väpnade grupper riskerar att dra ner hela landet i ytterligare ett inbördeskrig. De flesta bedömare menar därför att Hizballah i nuläget varken har mannskap eller motivation för att ta sig an Israel. Samma sak gäller för Syrien, på vars territorium attacken ägde rum och vars armé med nöd och näppe lyckas hålla stången i inbördeskriget: att öppna en front mot Israel vore dödsstöten för den syriska regimen. Irans situation är också mycket hårt pressad, men främst av ekonomiska orsaker. Omfattande internationella sanktioner håller alltjämt Irans ekonomi i ett strypgrepp, och de begränsade sanktionslättnader som landet lyckades förhandla till sig för lite mer än ett år sedan håller på att ätas upp av det rekordlåga oljepriset. Eftersom Iran finansierar både Hizballah och den syriska regimen har mullorna i Teheran ett starkt egenintresse av att i nuläget hålla nere deras kostnader, dvs. uppmana dem å det bestämdaste att inte dra ut i strid mot Israel.

Återstår alltså Israel. De sönderbombade bilvraken hade knappt slutat brinna förrän det började tisslas och tasslas om att premiärminister Binyamin Netanyahu hade politiska motiv bakom godkännandet av attacken. Det är bara två månader kvar till nyvalet, menade kritikerna, och Likuds valkampanj lär inte ta skada av att både Hizballah, Syrien och Iran förödmjukades på det här sättet. Men man kan också vända på steken och säga att Israel befinner sig i en valkampanj och Netanyahus motståndare därför gynnas av att framställa premiärministern som en cynisk manipulatör som inte drar sig för att släppa några bomber för att bli omvald. En troligare förklaring är att de taktiska och/eller strategiska militära fördelarna med en attack vägde tyngre än nackdelarna, samt att de israeliska beslutsfattarna kallt räknade med att varken Hizballah, Syrien eller Iran har råd, mod eller ork att vedergälla.

Å andra sidan… å andra sidan finns det kanske ingen lämpligare tid att dra ut i strid än när din fiende är helt överväldigad av andra bekymmer. Nästa krig mot Hizballah är bara en tidsfråga, så varför inte nu, när Iran blöder pengar, Syrien blöder blod, och Libanons uppsjö av sunnimuslimska terroristgrupperingar förmodligen inte kommer att vara sena med att hjälpa dig lite på traven?

Paul Widen

Jerusalem

Annonser

Om Peter

Benjamin Netanyahu: "We've seen this before. There was a master race. Now there's a master faith." - "Islam is as dangerous in a man as rabies in a dog." Sir Winston Churchill
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s